The Campus

View Original

AWS training voor Veolia: nood aan een persoonlijke aanpak.

Eind 2022 mochten we een in-company AWS training organiseren voor Veolia, een internationaal milieubedrijf dat haar klanten ondersteunt op het gebied van duurzaam water-, energie- en afvalbeheer. Veolia heeft als doelstelling om geen systemen meer in eigen datacenters te hosten, maar alleen nog in de cloud. Er wordt voornamelijk met AWS gewerkt als cloud provider.

Door een fusie waren er echter nog een paar on-prem datacenters in gebruik, zoals bij het team van Jan Goormans, Manager Cloud & Datacenter bij Veolia. Het doel is om de systemen die op deze datacenters draaien, zo snel mogelijk te migreren naar de cloud. Maar daarvoor heeft het team uiteraard de juiste kennis nodig.

Jan benaderde The Campus met de vraag om een geschikte training te organiseren om zijn team van de juiste kennis te voorzien. Daarnaast was het ook belangrijk dat zijn collega’s het AWS Solutions Architect - Associate certificaat zouden kunnen behalen, daar Veolia als organisatie veel belang hecht aan certificering. In dit artikel vertellen Jan Goormans en zijn collega Filip Gouwy, system engineer bij Veolia, over hoe ze de training en het contact met The Campus ervaren hebben.

Van on-prem datacenters naar de cloud.

“Veolia is eigenlijk al sinds 2018 wereldwijd een grote AWS-klant”, vertelt Jan. “De filosofie van Veolia houdt in dat er geen eigen systemen meer in on-prem datacenters gehost mogen worden, maar dat alles in de cloud moet draaien. Momenteel hebben we hier nog on-prem datacenters, dus we moeten ons voorbereiden op een migratie naar de AWS cloud. We werken daarvoor al samen met Cloudar, maar uiteraard is het de bedoeling dat ons team ook zelf aan de slag kan. Dus moesten wij ervoor zorgen dat onze collega’s de nodige kennis kunnen vergaren om die migratie uit te voeren.”

“Anderzijds ligt er vanuit onze zone, de zone Noord-Europa, veel nadruk op het behalen van certificaten voor de technologieën waarmee gewerkt wordt”, gaat Jan verder. “We moesten dus ook in het achterhoofd houden dat ons team een examen moest kunnen afleggen om een certificaat te behalen.”

Op zoek naar een persoonlijke aanpak.

“Door ons contract met AWS hadden we eigenlijk al AWS training ter beschikking. Daar hebben we al gebruik van gemaakt, maar die trainingen dekken voor ons de lading niet”, legt Jan uit. “Het grote nadeel is dat die trainingen wereldwijd ter beschikking gesteld worden. Dan kan het gebeuren dat er om één uur ‘s middags plots nog iemand uit een andere tijdzone aansluit, of dat mensen constant in- en uitstappen omdat ze nog meetings hadden gepland. De training was dus niet echt dedicated.”

“Daarom hebben we ervoor gekozen om een partner te benaderen die ons kon helpen met een meer persoonlijke, lokale aanpak. Dat zou voor meer focus zorgen bij onze collega’s. We waren dus op zoek naar trainingen in onze eigen tijdzone, die bij voorkeur in het Nederlands georganiseerd konden worden.”

Het contact met The Campus omschrijven? Één woord: enthousiasme!

“Een deel van de Veolia-collega’s hebben al systemen die draaien op AWS”, vervolgt Jan. “De migratie en het beheer van die systemen doen zij samen met Cloudar. De contactpersoon van Cloudar had ons aangeraden om eens te informeren bij The Campus voor AWS training. We zijn hier dus via mond-tot-mondreclame terechtgekomen. Ik werd in contact gebracht met Joy, die ik voor het eerst sprak via een online meeting. Zij is toch wel een vrij enthousiast persoon, moet ik zeggen.” (lacht)

“Maar zo lopen er daar nog rond bij The Campus, heb ik gemerkt”, vult Filip lachend aan. “Ik leerde de collega’s van The Campus voor het eerst kennen tijdens de AWS Discovery Days. Ik heb er nu een drietal gevolgd, en ook op de volgende twee sessies zal ik aanwezig zijn. De events zijn erg interessant en informeel van aard. Je kan achteraf nog een babbeltje doen met een hapje en een drankje. Zo leer je nieuwe mensen kennen en kom je te weten waar anderen zoal mee bezig zijn, dat is altijd interessant.”

Naast het enthousiasme werd ook de verstrekte informatie geapprecieerd. “Na mijn eerste gesprek met Joy was het volledig duidelijk hoe The Campus ons zou kunnen helpen”, aldus Jan. “Het ging dan vooral over hoe The Campus te werk gaat met haar trainers, dat de training zowel online als live georganiseerd kan worden, dat het in het Nederlands kon, enzovoort. Ik had ook expliciet gevraagd of mijn collega’s een examen zouden kunnen afleggen. Ik ontving na dat gesprek een offerte die een blueprint bevatte van de inhoud van de training, en welke resources mijn collega’s eventueel als voorbereiding konden bestuderen. Dat was dik in orde!”

Bekwame trainer met praktische tips.

Ook de training zelf werd gesmaakt. “De training was aangenaam. Ik had al een beetje basiskennis, maar daar werd nu veel dieper op ingegaan”, aldus Filip. “Er werden ook veel onderwerpen aangesneden waar ik nog geen ervaring mee had, dat was interessant. De kwaliteit van de training was goed. Je merkte duidelijk dat de lesgever zijn materie kende.”

Ook Jan is het daar mee eens. “We hebben met 2 mensen van het management de training meegevolgd, om aan te tonen dat we dat belangrijk vinden. Wat ik een groot voordeel vind, is dat de trainer ons gerichte tips gaf om ons voor te bereiden op het examen. Hij gaf bijvoorbeeld aan dat je op het examen niet gevraagd zou worden om details van bepaalde services te beschrijven, maar dat je eerder een scenario voorgeschoteld krijgt en er dan gevraagd wordt welke AWS-technologie daar het best bij past. Hij kon aan de hand van zijn eigen ervaring benadrukken waar je op moest focussen.”

De toekomstplannen.

Momenteel bereiden de collega’s van Jan en Filip zich voor op de migratie naar de AWS cloud, die in de nabije toekomst op de planning staat. “Ondertussen heeft er zelfs al iemand zijn examen afgelegd”, vertelt Jan. “We hebben sinds kort ook toegang gekregen tot een sandbox-omgeving waar we eens in kunnen gaan spelen. Dat geeft onze collega’s de gelegenheid om te experimenteren en dingen uit te proberen die ze tijdens de training geleerd hebben.”

Of Veolia een samenwerking met The Campus zou aanraden? “Zeker wel”, zegt Jan. “De persoonlijke aanpak is voor mij een groot pluspunt. Daarnaast hebben we gemerkt dat er rond een vrij technisch topic eigenlijk een verhaal gemaakt wordt. Er zijn niet alleen trainingen, maar ook events, en je kan heel wat interessante testimonials en blogs op de website van The Campus terugvinden.”

“Ik sluit mij aan bij Jan”, vervolgt Filip. “Bij de AWS Discovery Days merkte ik al dat zowel de trainers als de mensen van The Campus allemaal mensen zijn die weten waarover ze praten en weten waarmee ze bezig zijn. Een aanrader dus.”

Heb je zelf ook nood aan AWS training?