The Campus

View Original

Hoe kan je de trainingsnoden binnen jouw organisatie identificeren?

Een trainingsplan opstellen voor je organisatie is geen makkelijke taak. Je moet veel beslissingen maken zoals de topics waarover je training wil voorzien, of je de training live of online wil organiseren, wie de training zal geven, enzovoort.

Maar vooraleer je een trainingsplan kan opstellen, is het belangrijk om eerst de trainingsnoden binnen je organisatie te identificeren. Door de trainingsnoden vooraf duidelijk te definiëren, vermijd je dat je een trainingsplan opstelt dat geen toegevoegde waarde biedt voor je organisatie en haar medewerkers. Bovendien zal het je helpen om een gefocust trainingsplan te creëren dat ervoor zorgt dat zowel organisationele doelen als persoonlijke doelen van je medewerkers behaald worden.

In dit artikel geven we je enkele tips hoe je te werk kan gaan om de trainingsnoden in je organisatie te identificeren. Als je jezelf er niet comfortabel bij voelt om de trainingsnoden zelf te identificeren, dan The Campus jou daarin ondersteunen.

1. Houd rekening met organisationele doelen

De meeste organisaties stellen per jaar of per kwartaal enkele doelen op. Bekijk de doelen die jouw organisatie heeft opgesteld. Wat wil jouw organisatie bereiken? Zijn er zaken die het behalen van die doelen vertraagt? Zijn er dingen die ervoor zorgen dat jouw organisatie haar doelen niet behaalt? Dit is het vertrekpunt bij het identificeren van je trainingsnoden.

2. Breng de aanwezige en de benodigde kennis in kaart

Eens je de organisatiedoelen en de bijhorende uitdagingen in kaart hebt gebracht, kan je nadenken over de skills die je medewerkers nodig hebben om die uitdagingen het hoofd te bieden en de organisatiedoelen te bereiken. Welke nodige skills hebben je medewerkers al? Zijn er skills die je medewerkers nog niet hebben, maar wel nodig zijn? Tip: vraag de managers en team leads in je organisatie om hier input over te geven. Zorg ervoor dat je een goed beeld krijgt van de aanwezige kennis binnen je organisatie en de kennis die nog ontbreekt.

3. Doe een medewerkersbevraging

De beste manier om te weten te komen of je medewerkers nog belangrijks skills missen, is door het hen te vragen. Zij hebben een goed beeld welke kennis ze nog nodig hebben om hun job beter uit te kunnen oefenen. Misschien ervaren ze al een tijdje problemen met een bepaalde technologie door een gebrek aan opleiding, terwijl niemand in de gaten had dat er een probleem was. Een medewerkersbevraging kan je waardevolle inzichten geven in de opleidingsnoden die je medewerkers ervaren.

4. Maak ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Vergeet niet om ook rekening te houden met de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Dat is van cruciaal belang voor de werktevredenheid. Wanneer je je medewerkers toestaat om hun interesses en carrièredoelen na te jagen, voelen ze zich gewaardeerd en zullen ze meer gemotiveerd zijn. Bevraag de persoonlijke doelen van je medewerkers, bekijk hoe die passen in de organisatiedoelen, en integreer ze in het trainingsplan.

5. Definieer de trainingsdoelen

Op basis van de vorige stappen zou je nu een lijst met skills moeten hebben waaraan gewerkt moet worden om de organisationele doelen (sneller) te kunnen behalen. Tegelijk ga je ervoor zorgen dat je medewerkers ook hun persoonlijke doelen behalen. Dat lijstje bevat dus de huidige trainingsnoden van je organisatie. Je kan nu op zoek gaan naar geschikte opleidingen die ervoor zorgen dat je medewerkers de juiste skills ontwikkelen.

Als je niet de tijd of de kennis hebt om deze analyse zelf uit te voeren, kan je altijd terugvallen op je HR-afdeling of een ervaren opleidingspartner om de trainingsnoden van je organisatie te identificeren. The Campus kan je hiermee helpen. Neem contact met ons op en dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn!