Interviews met onze trainers: Nick Van Dyck

The Campus zou The Campus niet zijn zonder haar trainers. Zij brengen de nodige kennis en expertise met zich mee die ze met veel plezier delen met onze klanten. Hoog tijd om hen aan jullie voor te stellen! Daarom zijn we gestart met een reeks interviews waarin je onze trainers beter kan leren kennen.

Vandaag is Nick Van Dyck aan de beurt. Nick is QA Engineer bij Refleqt en heeft ongeveer 8 jaar ervaring in software testing. Over de jaren heen heeft hij verschillende functies vervuld en brede kennis opgebouwd, waardoor hij ook coach is geworden bij Refleqt. Tijdens het coachen ontdekte Nick dat hij het heel fijn vond om anderen te helpen en kennis te delen. Het voelde voor hem als een logische stap om ook trainer te worden.


Hi Nick! Vanuit jouw ervaring als QA Engineer heb je de training Testing & QA Essentials for developers ontwikkeld. Kan je ons vertellen hoe je in het vak bent gerold?

“Ik begon mijn carrière als ontwikkelaar, maar ik voelde dat dat niet 100% mijn ding was. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging en kwam ik onverwacht bij testing terecht. En ik ben nooit meer vertrokken! Ondertussen ben ik al ongeveer 8 jaar aan de slag als QA Engineer. Wat mij vooral aanspreekt binnen testing en de verantwoordelijkheden die je hebt als QA Engineer, is het feit dat mijn rol heel divers is. Ik ben mee verantwoordelijk voor het kwaliteitsproces en het testing-proces. Dat houdt in dat je met verschillende mensen moet afstemmen over de requirements van een product. Daarnaast doe ik ook testautomatisatie.”

“Als QA Engineer sta je bovendien in voor de kwaliteit van een product. Er zijn bijvoorbeeld industriestandaarden of normen die door de klant worden opgesteld. Pas wanneer al die requirements en normen behaald zijn, kan je spreken van een goed product. Testing maakt deel uit van het QA-proces en kan helpen om vroegtijdig afwijkingen te ontdekken. Dat staat toe om snel in te grijpen als bepaalde requirements niet behaald worden. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. Stel bijvoorbeeld dat er een bug in productie staat, dan moet je de hele software development lifecycle opnieuw doorlopen om die bug op te lossen. Als er in de analysefase al een issue ontdekt wordt, dan kost het veel minder om dat op te lossen omdat er minder mensen betrokken moeten worden.”

Kan je een voorbeeld geven dat demonstreert waarom testing en QA een belangrijk onderdeel van de software development lifecycle zijn?

“Een goed voorbeeld is de ticketverkoop van een groot festival. Er is een jaar geweest dat de applicatie waarin je tickets kon bestellen helemaal niet meer werkte omdat er te veel mensen tegelijk gebruik van maakten. Ze hadden toen niet verwacht dat er zodanig veel mensen tickets zouden willen bestellen, waardoor de applicatie die load niet aankon en niet meer beschikbaar was. Dat is een performance issue. Als de organisatie op voorhand een performance test had uitgevoerd, hadden ze dat geweten en hadden ze daar een oplossing voor kunnen voorzien. Zo’n probleem kan je oplossen met een queuing-mechanisme, een soort digitale wachtrij. Dat heeft de organisatie nadien ook geïmplementeerd.”

“Een ander voorbeeld van een performance issue gaat over mobile banking. Stel: je hebt als bank een applicatie die je klanten gebruiken om hun saldo te raadplegen en om betalingen uit te voeren. Als die applicatie steeds onbereikbaar is als te veel mensen die applicatie tegelijkertijd gebruiken, raken gebruikers gefrustreerd. Mogelijk laten ze dan negatieve reviews achter in de App Store of Play Store, waardoor de bank imagoschade kan oplopen. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Dat soort zaken kan je voorkomen door de applicatie vooraf voldoende te testen.”

Wat kan er naast performance issues nog fout lopen als er geen testing en QA gebeurt?

“Bij mobile development bijvoorbeeld moet je er rekening mee houden dat iedereen een ander toestel heeft. Al die toestellen hebben een andere schermgrootte, dus je applicatie moet zich daaraan kunnen aanpassen. Daarnaast moet je ook rekening houden met verschillende operating systems. Mijn grootmoeder heeft bijvoorbeeld een smartphone van 10 jaar oud. Die werkt nog, dus ze blijft die ook gebruiken. Dat betekent wel dat mijn grootmoeder met een oude versie van Android werkt. Wanneer je een applicatie ontwikkelt, moet je er dus rekening mee houden dat die ook compatibel is met de oudere softwareversies. Het is belangrijk om vooraf in de requirements vast te leggen welke softwareversies ondersteund moeten worden. Achteraf moet je applicatie dan getest worden in elk van die versies om zeker te zijn dat alles correct werkt. Dat wordt wel eens over het hoofd gezien, wat voor frustraties of ontevredenheid zorgt bij klanten wanneer er dingen niet werken zoals het hoort.”

Je hebt ons ondertussen al verteld wat het QA-proces inhoudt en wat er fout kan gaan als er geen aandacht aan QA besteed wordt. Maar wat is jouw favoriete onderdeel van het QA-proces?

“Ik voel mezelf thuis in verschillende onderdelen van het QA-proces, maar als ik iets moet uitkiezen, is het de designfase. Die fase omvat de volledige testautomatisatie en het opmaken van test cases. Die automatisatie vind ik heel fijn om te doen, omdat je daarmee een grote meerwaarde kan opleveren bij projecten. Tijdens het automatiseren maak ik testen op die een app bedienen alsof de app gebruikt zou worden door een fysieke gebruiker. Dat betekent dat de tests effectief clicks gaan uitvoeren, gaan scrollen, enzovoort. Na het testen wordt er dan een rapport opgemaakt met de resultaten. Het automatiseren van zo’n tests is een quick win: stel dat je 100 testen moet uitvoeren, dan nemen de automatische testen veel minder tijd in beslag dan wanneer je alle tests manueel zou uitvoeren. Ik vind het fijn om op die manier een verschil te maken.”

Wat heeft je geïnspireerd om ook trainer te worden en een training te ontwikkelen rond testing en QA?

“Ik ben ongeveer 2 jaar geleden coach geworden bij Refleqt nadat ik de opleiding Technical Coaching volgde, dus ik was al bezig met kennisdeling en het begeleiden van anderen. Daarnaast heb ik in het verleden al enkele workshops mogen geven in hogescholen. Dat waren telkens workshops van een halve dag. Door die korte duur kon ik niet altijd diep op de materie ingaan, wat ik wel jammer vond. Ik was dan ook blij toen ik benaderd werd met de vraag om een workshop van een volledige dag te geven. Dat geeft ruimte om wat langer bij dingen stil te staan.”

“De eerste training die ik mocht geven voor The Campus was een leuke ervaring. Het was mijn eerste langere workshop, maar zoals ik net al zei had ik er plezier in om wat meer in de diepte te kunnen gaan met mijn uitleg. Wat ik wel uitdagend vond, was om op voorhand in te schatten hoe lang je bij iets stil kan blijven staan. Ik probeer mijn trainingen zo interactief mogelijk te maken, want dat houdt het zowel voor de deelnemers als voor mezelf interessant. Daardoor merk je dan achteraf plots dat je over bepaalde dingen sneller heen bent gegaan dan je had verwacht, en dat je bij andere dingen dan weer wat langer bent blijven stilstaan. Bovendien bestaat elke groep uit deelnemers met andere profielen, waardoor je bepaalde concepten op verschillende manieren moet uitleggen voordat iedereen mee is. Uitdagend, maar leuk!”

Dankjewel om tijd te maken voor dit interview! Heb je als afsluiter nog een tip voor organisaties die pas van start gaan met testing en QA?

“Een goede tip voor organisaties is dat ze als eerste stap vooral duidelijk inzicht moeten krijgen in de organisatiedoelstellingen en de projectdoelstellingen. Wat wil je organisatie bereiken? Hoe gaat de applicatie daarbij helpen? Wat wil je met de applicatie bereiken? Er zijn heel veel facetten in QA, dus het is aangeraden om stapsgewijs te werken. De eerste stap is dus om die doelstellingen in kaart te brengen. Pas daarna kan je op basis van die doelstellingen de kwaliteitsdoelen van de applicatie gaan definiëren. Daar neem je in op aan welke criteria die applicatie moet voldoen. Die criteria kunnen specifiek zijn aan de applicatie, maar daarnaast is het ook mogelijk dat je als organisatie criteria opstelt waaraan elke applicatie die ontwikkeld wordt, moet voldoen. Pas wanneer je die criteria duidelijk hebt, kan je een QA-proces opstellen. Zo’n QA-proces mag trouwens niet statisch zijn, maar moet meegroeien met je organisatie. Review het proces dus op regelmatige basis naargelang je bedrijfsdoelstellingen en criteria voor applicaties veranderen.”


Interesse om zelf aan de slag te gaan met testing en QA?

Dan is de training Testing & QA Essentials for developers die Nick heeft ontwikkeld de ideale manier om te starten! Tijdens deze ééndaagse training krijg je een introductie tot quality assurance en testing. Bereid je voor op een hands-on workshop: alle concepten worden eerst theoretisch aangeraakt, waarna telkens een praktische oefening volgt. Aan het einde van de dag heb je de nodige kennis om zelf een teststrategie op te stellen en je tests te automatiseren.

Vorige
Vorige

Het starterstraject voor Bryxx: Dries Dams.

Volgende
Volgende

5 tips om jouw IT team op een efficiënte manier op te leiden