The Campus

View Original

Van bootcamp tot leren van experts: de ervaring van Pieter met het starterstraject.

Maak kennis met Pieter Elsen! Pieter liep tijdens zijn studies aan de hogeschool al stage bij Refleqt. Hij had een fijne stageperiode en werd fan van de manier waarop zij te werk gaan. Toen hij zijn diploma behaalde, was het voor hem dan ook een logische keuze om bij hen aan de slag te gaan als QA Automation Engineer.

Dankzij een samenwerking met The Campus kon Refleqt Pieter een kick-off traject aanbieden dat bestaat uit een bootcamp, een heel aantal trainingsdagen en daar bovenop persoonlijke begeleiding. Toen Pieter de vraag kreeg of hij aan het opleidingstraject wilde deelnemen, twijfelde hij niet om ja te zeggen. Het feit dat hij tijdens het traject brede kennis zou opdoen en veel zou bijleren, haalde hem over de streep. 

In dit artikel vertelt Pieter je over zijn ervaringen met het starterstraject van The Campus. Hij vertelt onder andere hoe het opleidingstraject hem ondersteunt in zijn rol als QA Automation Engineer bij Refleqt, en hoe hij de bootcamp en daaropvolgende trainingen ervaren heeft.

Pieters rol als QA Automation Engineer.

“Als QA Automation Engineer ondersteun ik het team bij een klant, waar ik waak over de kwaliteit van een applicatie”, vertelt Pieter. “Ik heb ervoor gekozen om QA te gaan doen omdat ik snel imperfecties vind in kleine dingen, vooral in de UI van applicaties. Daarnaast houdt het automation aspect de job technisch uitdagend, wat ik fijn vind. Het voordeel van die automation is dat wanneer er een nieuwe iteratie van een applicatie ontwikkeld wordt, we onze tests opnieuw kunnen runnen onder exact dezelfde omstandigheden. Daardoor kunnen we software regression detecteren.”

“Een typische werkdag begint voor mij steeds met een stand-up ‘s ochtends, aangezien we in een scrum omgeving werken. Tijdens die stand-up praten we over wat er de vorige werkdag is gebeurd en welk werk er tijdens de werkdag van vandaag gedaan zal worden. Daarna bekijken en reviewen we ook de geautomatiseerde testen die de avond ervoor hebben gelopen. We gaan na of er bugs gevonden zijn, en als dat zo is, worden die gemeld. Door de dag heen nemen we tickets op die afgewerkt zijn door developers. Die controleren we manueel, daarna automatiseren we die, waarna ze naar acceptatie gepusht worden.”

Een bootcamp om nooit te vergeten.

“Toen mij gevraagd werd of ik aan het starterstraject van The Campus wilde deelnemen, leek me dat interessant. Dus heb ik ja gezegd”, aldus Pieter. “Het feit dat ik algemene kennis rond IT zou opdoen heeft me overtuigd om toe te zeggen. En ik heb er geen spijt van! Het traject startte met een bootcamp, wat ik zelf een heel fijne ervaring vond. We hadden een leuke groep, onze ambities matchten en we waren allemaal heel enthousiast over het project waar we aan mochten werken. Het project draaide rond home automation. Dat is natuurlijk heel breed: dat kunnen camera’s zijn, maar ook temperatuursensoren of CO2-sensoren. We hebben ervoor gekozen om ons te focussen op een camera met gezichtsherkenning omdat we enkele embedded developers in ons midden hadden die veel bezig zijn met AI.”

“We hadden niet erg veel tijd om aan het project te werken”, gaat Pieter verder. “We hadden ongeveer 4 halve dagen om het project vanaf 0 op te bouwen en live te krijgen. De laatste avond voor de deadline hebben we vol enthousiasme tot ‘s nachts doorgewerkt om alles af te krijgen. Dat was voor mij het fijnste moment van de bootcamp. We hebben toen een bak bier op tafel gezet en muziek aangezet terwijl we samen verder werkten. Rond 2 uur was het project klaar: de camera en de gezichtsherkenning werkten, de frontend en backend testen waren afgerond. En niet onbelangrijk: ook de dag erna werkte alles nog!” (lacht)

“Naast het werken aan het project kregen we tijdens de bootcamp ook enkele workshops”, vult Pieter aan. “De workshop rond persoonlijkheid, doelstellingen en verwachtingen is mij het meest bijgebleven. Toen ik dat voor het eerst hoorde, vond ik dat heel abstract klinken, dus ik had eigenlijk geen verwachtingen. Ik was uiteindelijk aangenaam verrast, de workshop was heel goed gegeven. We hadden het over zaken zoals: welke interne en externe factoren maken jou blij? Hoe kan je jouw batterijen opladen? Het was een fijne workshop omdat iedereen werd uitgedaagd om uit zijn comfortzone te komen en bepaalde dingen aan zichzelf toe te geven.”

Leren van vakexperten.

“Na de bootcamp zijn er nog verschillende opleidingsdagen, verspreid over ongeveer 10 maanden”, zegt Pieter. “Die opleidingen worden steeds gegeven door mensen met veel ervaring in het vak. Dat maakt het heel interessant, want als ik een vraag heb, dan is de kans groot dat de trainer het antwoord weet. Vaak hebben ze het probleem of de situatie zelf al meegemaakt of hebben ze er al eens ergens over gehoord of gelezen. Het is fijn om van hen te kunnen leren.” 

“De training rond containerization vond ik tot nu toe het meest waardevol”, gaat Pieter verder. “Op mijn huidige project runnen we namelijk een omgeving met containers. Wij gaan niet naar de development omgeving, maar wij starten die containers zelf op. Dat concept is nieuw voor mij. Tijdens die training heb ik veel vragen kunnen stellen, hierdoor begrijp ik nu beter hoe dat in elkaar zit. Ook de sessie Application Security Testing vond ik interessant. Dat ligt redelijk dicht bij test automation, maar is toch niet helemaal hetzelfde als wat ik bij Refleqt doe. Uit die workshop heb ik een paar nieuwe dingen opgestoken die ik kan toepassen op mijn eigen werk.

“Ik zou mijn toekomstige collega’s zeker aanraden om deel te nemen aan het starterstraject”, besluit Pieter. “Alleen de bootcamp is al een deelname waard! Dankzij het project leer je snel werken, en vooral ook samenwerken. Je moet snel kunnen reageren op elkaar om resultaten te kunnen boeken. Tijdens de opleidingsdagen die volgen na de bootcamp doe je brede kennis op. Misschien ontdek je tijdens die trainingsdagen wel een verborgen talent of passie? Daarnaast worden we gedurende het hele traject ook persoonlijk begeleid door Frederik en Camille. Het is dus echt een interessant totaalpakket voor een starter.”

Lijkt een starterstraject interessant voor jouw organisatie? Lees hier meer over de inhoud van het traject.