Hoe we IT professionals omtoveren tot fantastische lesgevers

De trainers bij The Campus zijn allemaal ervaren IT professionals die niets liever doen dan hun kennis en ervaring delen met anderen. Omdat ze nog steeds in het werkveld staan, kunnen ze onze deelnemers praktische tips, tricks en voorbeelden uit het werkleven geven. Onze cursisten kunnen dus leren van echte vakexperts!

Dat betekent wel dat onze trainers niet full-time als trainer aan de slag zijn. Om ervoor te zorgen dat onze opleidingen op een didactisch verantwoorde manier worden gegeven, nemen we een aantal stappen om onze trainers op te leiden tot fantastische lesgevers. In dit artikel vertellen we jou hoe we dat doen.

Een belangrijke kanttekening is dat niet iedere IT consultant zomaar trainer kan worden bij The Campus. Helaas is niet iedereen die opleiding wil geven automatisch ook een goede lesgever. We nodigen kandidaten eerst uit voor een koffie en een babbel om te kijken of er een match is. Nieuwe trainers doen eerst aan co-teaching of doorlopen enkele opleidingen als test, en worden daarna geëvalueerd. Natuurlijk kunnen ze steeds bij ons terecht voor feedback, extra coaching en andere hulp.

Trainer events met leerrijke workshops

We organiseren 4 trainer events per jaar, waarvan er 2 leerrijke events zijn. We bieden dan hands-on workshops aan die onze trainers ondersteunen in hun rol als trainer. De topics van de workshops verschillen iedere keer en hangen af van de noden. Enkele voorbeelden van zo’n workshops zijn visueel faciliteren en presenteren met impact.

Daarnaast toveren we één event per jaar om tot een inspiratiesessie rond een technisch topic, waarna we samen een hapje eten en drinken. Zo nodigden we eind vorig jaar een spreker uit die onze trainers meer uitleg gaf over solid datakluizen. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Daarom is er jaarlijks ook een ‘fun’ event met een ontspannende activiteit, lekker eten en drinken. 

Door onze trainers op regelmatige basis samen te brengen willen we de onderlinge connectie stimuleren. We zorgen voor laagdrempelige activiteiten en een relaxte sfeer die trainers toestaat om te netwerken en ervaringen met elkaar te delen.

Technical coaching traject

We bieden ook het Technical Coaching traject aan ter ondersteuning van onze trainers. Tijdens dit traject leren deelnemers hoe ze met vertrouwen technische kennis kunnen overdragen en anderen kunnen begeleiden binnen een IT-technische context. Onze trainers leren onder andere hoe ze een interessante leerervaring kunnen creëren, hoe ze cursisten gemotiveerd kunnen houden en hoe ze anderen kunnen ondersteunen bij hun groei. Tijdens dit traject worden ze zelf begeleid door een coach.

Dit traject wordt niet alleen voor onze trainers georganiseerd, maar is ook beschikbaar voor andere IT professionals. Als je in IT werkt, is de kans groot dat je op een bepaald punt in je carrière gevraagd wordt om je kennis te delen en/of collega’s te coachen. Hoewel IT professionals voldoende kennis en expertise hebben, vinden ze het vaak niet makkelijk om dat te doen. Met dit traject willen we hen het zelfvertrouwen geven om anderen te coachen.

Uitgebreide briefing voor elke training

Onze trainers ontvangen steeds een uitgebreide briefing voor de start van een training. Bij een in-company trainingen ontvangen ze bijvoorbeeld achtergrondinformatie over het bedrijf, informatie over de voorkennis van de studenten en een overzicht met de skills die de deelnemers zouden moeten beheersen na de training. Dat staat onze trainers toe om de cursusinhoud en hun lesgeefmethode aan te passen aan het doelpubliek. Onze briefing bevat ook steeds een checklist met praktische informatie en tips & tricks. Zo verzekeren we een aangename leerervaring voor onze cursisten.

Openheid

Tenslotte kunnen onze trainers steeds bij ons terecht als er vragen, problemen of bezorgdheden zijn. Als team zijn we heel aanspreekbaar en we staan steeds open voor feedback. Als iemand aangeeft dat er bepaalde problemen zijn, nemen we dat steeds serieus. Bovendien staat onze technical coach steeds klaar om extra ondersteuning te voorzien wanneer nodig.


Heb jij nood aan een trainingsplan voor je IT professionals? Wil je hen laten leren van experts met ervaring in het werkveld? Dan zijn onze in-company trainingen misschien wel wat je zoekt! We kunnen een trainingsplan opstellen dat matcht met jouw bedrijfsstrategie. Interesse? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden!

Joy Buelens

Hi, ik ben Joy. Een ondernemende freelancer, millennial, reiziger, newbie blogger, Netflix binger en koffiedrinkende dertiger uit Antwerpen.

Vorige
Vorige

Technical Coaching voor Xplore Group: teambuilding die impact maakt.

Volgende
Volgende

Hoe kan je de trainingsnoden binnen jouw organisatie identificeren?